10 Serangga Yang Berbahaya Di Dunia

Serangga merupakan 60 % daripada populasi fauna yang direkodkan. Kehadiran mereka di bumi sangat unik, kerana mampu berada di mana-mana sahaja. Mereka bukan sekadar penyeri kepada bumi, sebaliknya kehadiran mereka penyumbang kepada perjalanan sistem bumi yang lebih baik, ada bertugas sebagai agen pendebungaan serta survival tumbuhan, ada sebagai salah satu agen penguaraian di samping bakteria. Mereka dikurnaikan oleh dengan sifat serta ciri-ciri unik. Antaranya pelbagai jenis bentuk dan warna.Namun entri ini memfokuskan kepada serangga yang dianggap paling berbahaya kepada manusia. Antara mereka menjadi penyumbang kepada penyebaran wabak penyakit serta mempunyai rekod yang sangat baik di dalam membunuh berjuta-juta manusia di seluruh dunia. Jom teruskan membaca.

No 10 : Kutu


kutu : link

Serangga ini merupakan parasit yang menjadikan manusia dan haiwan sebagai perumah dan darah mangsa sebagai makanannya. Sangat mudah untuk membiak dan berpindah kepada pemangsa yang lain. Kutu jika tidak dikawal boleh menyebabkan masalah kulit yang ketara.Maslah timbul jika mangsa mengalami reaksi alahan atau alergi pada kulit yang boleh menyebabkan kematian.Kutu boleh menjadi vektor atau pembawa parsit lain, seperti protozoa, virus dan bakteria Namun sekarang dengan pelbagai langkah pencegahan dan rawatan ,masalah akibat kutu sudah dapat di kawal.

No 9 : Semut Api


Permaisuri Semut Api ( link )

Sinonim dengan budaya masyarakat Malaysia. Semuat api adalah salah satu spesies dari 286 spesies semut yang mampu menyengat. Juga dikenali dengan pelbagai gelaran seperti semut Halia, semut api tropika dan semut merah. Mempunyai sengatan yang agak menyakit rasa seperti kulit terbakar. Sengatan semut api memang boleh dirawat di rumah,namun masalah timbul jika berbelas-belas ekor semut api menyengat anda. Sengatan semut api akan berlaku berulang-ulang kali terhadap mangsanya.Sengatan semut api mengandungai alkoloid yang mempunyai kekuatan seperti asid. Rawatan segera perlu bagi mangsa yang mengalami alergi kepada sengatan, terutama jika mangsanya adalah kanak-kanak yang masih kecil.

No 8 : Saifu Ants/ Semut Afrika


Lihat sahaja rahangnya yang tajam dan mampu mengoyakkan daging mangsanya( link )

Mempunyai rahang yang kuat dan bergerak di dalam bentuk koloni, sangat ganas, dan mampu menghancurkan musuh atau haiwan lain dengan cepat.Gigitan mereka sangat menyakitkan dengan 2 bekas tusukan rahang yang kuat,sukar untuk menanggalkan rahang tersebut walaupun semut ini sudah mati sekali pun. Berbahaya juga kerana semut ini bergerak di dalam kumpulan besar,sekurang-kurangnya 20 ribu ekor dan memusnahkan apa sahaja serangga atau haiwan yang berada dilaluan mereka, walaupun diet utama semut ini ialah cacing tanah serangga yang besar juga tidak terkecuali.

No 7 : Tebuan/Penyengat

Penyengat adalah spesies tebuan. Terdapat lebih 100 ribu spesies,turut mempunyai sengatan yang menyakitkan.Di Malaysia Tebuan tanah merupakan antara spesies yang berbahaya, sengatan darinya amat menyakitkan dan perlu di bawa ke hospital untuk rawatan segera, terutama bagi kanak-kanak. Walaupun kecil, sebagaimana tebuan Gergasi Jepun , tebuan ini ,sengatannya boleh menimbulkan reaksi alahan yang serius, serangan di dalam jumlah besar mampu menyebab kematain waupun hanya satu sengatan.


Tebuan Pasir,menyedut cecair dalam badan lalat yang dilumpuhkan : link


Tebuan Serigala dari Eropah : link
No 6 : Lebah Pembunuh Afrika

Kesilapan dengan membebaskan permaisuri Lebah Afrika dari Tanzania, mencetuskan fenomena ketakutan terhadap lebah ini di USA. Lebah Afrika tidak banyak beza dengan spesies lebah yang lain, namun mereka sangat agresif dan menyerang secara berkumpulan.Jika anda berniat lalu sahaja di hadapan atau dibawah sarang lebah ini,meraka akan memburu anda, bukan seekor tetapi ribuan lebah ini akan menngejar anda dan mampu menyengat anda berulang kali. Inilah yang menimbulkan ketakutan dalam kalangan penduduk Amerika Syarikat,atas sifat agresif lebah ini.Walaupun kematian akibat serangan lebah ini kecil 1-2 orang setahun di USA dan Mexico, ia mash tersenarai sebagai serangga yang berbahaya.

No 5 : Tebuan Gergasi Jepun ( Japanese Giant Hornet/ Asian Gaint Hornet )

via : wikipedia

Tebuan yang berasal dari Jepun ini merupakan spesies terbesar,mampu mencapai saiz sehingga melebihi 4 cm dan panjang sayap sehingga 6 cm ! Sengatannya mampu membawa venom atau bisa yang sangat menyakitkan bagi keluarga tebuan atau penyengat lain. Mampu menyegat berulang kali. Jumlah kematian di Jepun direkodkan puratanya 40 orang setiap tahun. Venom dari tebuan gergasi ini terlalu menyakitkan dan memerlukan rawatan dari hospital dengan segera, Kematian boleh berlaku , kerana venom atau bisanya boleh mencetuskan anaphylactic shock atau reaksi alahan dan merosakkan tisu badan serta menyerang sistem saraf. 30 tebuan ini mampu memusnahkan satu koloni lebah yang mengandungi 30-40 ribu lebah . Serangan tebuan ini merupakan antara masalah utama penternak lebah madu di Jepun.

No 4 :Labah-labah

Labah-labah Tree Dwelling Funnel Web dari Australia mampu membunuh manusia jika tanpa anti venom peringkat awal. sumber pic

Labah-labah terkenal kerana gigitannya mampu memberikan kesan kesakitan yang amat kuat kepada manusia. Entri sebelum ini sudah disenaraikan 5 labah-labah paling berbahaya. Antara sudah tentunya Black Widow, Redback, Brazilian Wandering dan sebagainya, Gigitan mereka jika tidak di rawat mampu membunuh manusia

No 3 : Kumbang Kissing (Kissing Bug )


salah satu spesies yang menjadi vektor penyakit Chagas di benua Amerika Latin. ( source pic )

Merupakan serangga penghisap darah. Di kenali dengan pelbagai nama, antaranya ,assasin bug kissing bug, pepijat conenose dan triatomines. Dilengkapi dengan tiub penghisap darah, kissing bug menghisap darah tanpa sebarang rasa sakit. Paling banyak ditemui di Amerika Selatan terutamanya di Brazil serta terdapat juga di Amerika Utara dan sedikit di Arfika ,Australia dan Asia.Mempunyai 300 spesies di seluruh dunia.

Kissing bug biasanya menghisap darah dan dikenal pasti mampu menyebarkan penyakit Chagas. Simpton awal adalah bengkak biasa di muka, diikuti dengan deman, namun jika dibiarkan tanpa rawatan penyakit ini akan merebak dan memusnahkan organ dalam badan manusia seperti jantung.Sukar untuk mendiagnosis penyakit ini pada peringkat awal dan ramai pesakit menderita puluhan tahun jika tidak dirawat dengan segera.

No 2 : Lalat Tsetse


link pic

Hanya didapati dibenua Afrika. Lalat ini merupakan serangga penghisap darah.Namun masalah yang paling besar lalat yang mempunyai fizikal seperti lalat rumah ini merupakan vektor atau pembawa penyakit tidur atau pun trypanosomiasis Afrika. Penyakit ini sebenarnya adalah penyakit berkaitan dengan saraf. Pada awalnya penyakit ini berpunca dengan penyebaran protozoa trypanosoma (sejenis parasit ) yang akan menyerangkan sistem saraf, limpa dan otak manusia. Dianggarkan kematian setiap tahun di benua Afrika sekitar 250- 300 ribu ! Walaupun hanya terdapat 3 spesies yang utama lalat ini memang berbahaya kepada manusia. Namun dengan sistem kitaran hidup hanya di benua Afrika menyebabkan ia kurang dikenali di benua lain . Walaupun pelbagai kempen dan usaha dilakukan gigitan lalat ini masih banyak berlaku di benua itu.

No 1 : Nyamuk

Nyamuk Anopheles menyebabkan deman Malaria yang sangat berbahaya:pic link

Nyamuk Aedes penyebab demam Denggi yang berbahaya.: link
Serangga kecil ini merupakan serangga paling berbahaya di dunia. Dengan bentuk fizikal yang kecil ia mampu mencetus wabak yang membunuh jutaan umat manusia saban tahun di seluruh dunia. Anda mungkin kenal dengan penyakit demam denggi, cikungunya, dan Malaria. Nyamuk Anopheles antara paling berbahaya di dunia yang menjadi agen kepada penyakit demam Malaria, di seluruh dunia sejak ianya dikenal pasti sudah membunuh 30 juta manusia di seluruh dunia. Maka tidak hairanlah serangga kecil ini akan terus kekal sebagai serangga pembunuh no 1 di seluruh dunia. Juga sebagai peringatan buat manusia, serangga kecil ini adalah pembunuh senyap paling handal di dunia, walaupun pelbagai kaedah dan cara dilakukan, ianya masih berada di rangking pertama, mengigit dan menghisap darah tanpa kesan atau sakit yang ketara namun membawa wabak pembunuh yang sangat ditakuti.

Sumber: hglcorp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *